maanantai 27. elokuuta 2007

tulevaisuus

Tästä se sitten alkaa oikein kunnolla. Lomat on lusittu ja suunta on kohti suunnitellumpia päiviä ja sitä myöten ohjausten alkua.
Saarijärven Teatterin esitykset ovat ensimmäisinä käsillä. Niiden ensi-illat sijoittuvat helmikuulle 2008, joten aivan heti ne eivät ole päälle puskemassa. Tekemistä kuitenkin riittää. Jyväskylään tulevasta jutusta ei vielä ole lyöty päiviä lukkoon. Sen treenit alkavat kuitenkin näiden akuuttien ensi-iltojen jälkeen. Tämä kulkee taskussa, ajoittain itsestään muistuttaen.
Saarijärvelle siis kaksi esitystä. "Aikuisten juttu" on Kyllikki Mäntylän Opri. Niin. Siinäpä sitä sulattelemista. Ensimmäinen ajatus oli, että miksi soittaa humppaa, jos voi soittaa rokkia? Sitten kävi mielessä kysymys miksi soittaa huono biisi, jos kerran voisi soittaa hyvän kipaleen. Nämä ennen kuin olin saanut edes tekstiä luettavaksi.
Nyt se on selattu ja kehiminen alkanut. Onhan siinä haastetta saada 50-luvulla kirjoitetusta, vanhainkotiin sijoittuvasta karjalaisnäytelmästä mielenkiintoinen esitys. Eiköhän se siitä, kun pääsee maastoon oikein kunnolla uppoamaan. Mäntylä taisi kirjoittaa jotakuinkin kymmenen näytelmää. Niiden läpikahlaaminen taitaa olla avain johonkin tulkintaan. Ei kannata päättää sitä ennen. Mitään.
Nuorten kanssa tehdään sitten tyystin erilainen juttu. Mielessä pyörinyt taas ajatus parin vuoden takaa yhteisöteatterista. Kajaanissa viime vuonna toteutettujen tulevaisuus-esitysten sukulainen olisi jollain tapaa kyseessä. En kylläkään ole nähnyt yhtäkään Kainuun jutuista, mutta tekotapa on jollain tapaa tuttu kouluajoilta. Lähtökohtana haastattelut pohjoisen Keski-Suomen tulevaisuuden näkymistä. Niiden pohjalta tekstiä, aihioita, lähtökohtia. Syyskuussa viikonloppuisin teatteri-ilmaisun kurssi, jossa jotain jo selviää. Ainakin ryhmän koosta, innokkuudesta, toiveista. Sitten kolme- neljä viikkoa tiivistä kirjoittamista ja siitä aika nopealla tahdilla treenaamaan. Ensi-ilta helmikuun ensimmäinen päivä.
Näillä nuoteilla kirjoittamaan apuraha-ahakemusta K-S taidetoimikunnalta, että saataisiin kyseisen jutun mahdollisen tilan vuokrat maksettua.
Syksy on tosi rok.

Ei kommentteja: