tiistai 9. lokakuuta 2007

pientä mutkaa matkaan

Taas tätä harrastajateatterin arkea; kun on saanut juonittua joukkueen kasaan, siitä jättäytyykin pari tyyppiä pois ja uusien ihmisten metsästys alkaa. Viime yö meni lähinnä uutta roolitusta miettiessä. Tämä on hieman turhauttavaa, joskin ymmärrettävää. Kokemuksesta kertoo se, että tässä vaiheessa jäädään pois, jos tiedetään ettei ehkä pysty olemaan koko aikaa mukana. Tämä hienoa toimintaa.
Mutta tällainen ihmisten anelu ei oikein ole mielekästä. Enemmän sitä on tottunut siihen, että järjestetään pääsykokeet ja sitä myöten osa halukkaista pääsee mukaan. Tässä käsillä olevassa tosin harrastajateatterin perusidea pääsee paremmin esille; kaikille riittää tekemistä. Olen pyrkinyt aina tällaisissa tapauksissa roolittamaan jutut innokkuuden mukaan; kenellä intoa riittää ja sen osoittaa, saa myös suuremman kakun hoidettavakseen.
Mutta tällaisessa "tilaustyössä" en tällaista tilannetta oikein ymmärrä. Jos teatteri itse valitsee tekstin, luulisi sen olevan sellainen, jonka pystyy roolittamaan.
Muussa tapauksessa löytyisi paljon mielekkäämpiä tapoja tehdä teatteria. Esimerkiksi juuri yhteisöteatterin keinoilla tai uuden tekstin lennosta kirjoittamisella saavat halukkaat tekijät uusia kokemuksia ja aluevaltauksia sekä tällaisilta kalasteluilta vältytään.
Toinen vaihtoehto uudemmille meiningeille pohjoisessa Keski-Suomessa olisi se, että lukuisten vajaamiehitettyjen esitysten sijaan tehtäisiin kaatuneen kuntaliitosalueen harrastajille yhteinen esitys.Välimatkat ovat muutamia kymmeniä kilometrejä, joten sitä voisi surutta harjoitella useammalla paikkunnalla ja sitten kierrättää valmiit esitykset kaikissa kunnissa ja kaupungeissa. Tämän tyyppinen toiminta vaatisi vain pientä organisointia, ja osittain asenteen tarkastusta. Intoa tämän tapaiseen toimintaan löytyy ainakin nuorilta, mutta heidän toiminta todetaan useasti puuhasteluksi, jolla ei ole kauaskantoisempia näkymiä.
Nyt pitäisi kuitenkin pari miestä jostain metsästää pariin pieneen rooliin, että Oprin saisi alkuun. Puhelin kouraan ja eikun häiriköimään.

Ei kommentteja: