keskiviikko 6. helmikuuta 2008

Haalarihommia

Olen parina päivänä mennyt teatterille reilusti ennen harjoitusten alkua. Ensimmäisenä kertana syynä oli lasten kerhon, jonka piti alkaa iltapäivällä. Osin huonon ilmoittelun, osin kulkuesteiden takia kerho ei kuitenkaan alkanut, ainakaan vielä tällä viikolla. Ensi maanantaina yritetään uudestaan.
Iltapäivät on sitten tullut kirjoitettua Elmoa. Haalarivaiheessa mennään vieläkin. Nyt rupeaa olemaan teksti kasassa siten, että varsinainen dramatisointi voi alkaa. Alkusolu, haju jutun atmosfääristä on olemassa. Näin nopealla aikataululla tekstistä tulee eittämättä ohjaussuunnitelma, joskin se näyttämölle siirtyessä takuulla vielä muuttuu. Juhani Peltonen on mielenkiintoinen suo johon upota. Koko ajan törmää polkuihin, joita voisi lähteä seuraamaan. Virtoihin, teemoihin, jotka ovat kaikkea muuta kuin pieniä. Oikestaan ihme, etteivät tekstit ole juurikaan teatteriin löytäneet. Paitsi tämä Elmo aina silloin tällöin. Mutta siis, tällä ajalla mikä käytettävissä on, yritetään hakea meidän Elmoon henki, mikä kuittaa Peltosen ajatukset, ja vastaa samalla kysymykseen miksi juuri se, miksi juuri meille, miksi juuri nyt. Maasto on runsasta, ja lukemista riittää. Kohta pitää tehdä päätöksiä linjasta.
Illat menee Opria ohjatessa. Silloin tällöin löytyy jokin uusi juttu, joka muistuttaa flow-tunteesta, siitä mistä teatterissa eniten nauttii. Vaan aika paljon on semmoista perusvääntöä, enkä oikein tiedä mistä se johtuu. Eihän Oprin teksti nyt hirveästi liikkumatilaa anna, pitäisi kait osata nauttia tällaisestakin työstä. Mutta sitä tunnetta kaipaa, että tehtäisiin esitystä, joka olisi uusi, jossa olisi riski, jossa kaikki tietäisivät miksi se tehtään. Tänään yksi toimittaja kysyi, mitä olen jutusta oppinut. Pitkä hiljaisuus. Niin, varmasti paljon, vielä sitä ei vain oikein näe. Haalarihommissa, vailla minkäänlaista romantisointia menee nyt tämä touhu.
Huomenna aamusta viisaudenhampaan leikkaus. Toivottavasti onnistuu, ollut sen vertaa sitä flunssaa, ettei varmuutta toimenpiteen hoidosta ole. Ei kyllä sitten pätkän vertaa kiinnostaisi uudestaan ruveta odottamaan aikaa.

Ei kommentteja: